Når du åpnet døra her - inn til Samvikelaget avd.17 - ble du møtt av duftende nybakte Sigdalsbrød og Ankerstokk og nykvernet kaffe.
På 60-tallet var vi ute! Hver dag og hver kveld. Lekte ute, bygde hytter, lekte gjemsel, gikk på oppdagelsesferd, badet i elva i mai måned, skumle høstkvelder med epleslang og lommelykt. Noen hadde TV - én kanal i snøete svart-hvitt! Ukas høydepunkt var Kosekroken på fredagskvelden, Falkeklubben på lørdagskvelden og Eventyrstund om søndagen. 3 x 1/2 time pr. uke! Resten av tida var vi ute!
Klatret i trær og spikket med speiderkniven!
Og vi overlevde..

Vi som har levd en stund, husker badet på Sanitetshuset, fryseboksene bak Lian-butikken, "Lavina" og Marit Dyrnes' karbonadesmørbrød med erterstuing (som ikke var Toro!), iskiosken til Fjelnseth (ved siden av fru Bakken), lekehyllene på Skogrand-butikken - hvor de også hadde Sweetmint, plast-elg på teaksokkel, rutete herreskjorter, Matchbox-biler, Tempo og Helgenen, Yaxa go'lokt te kvinnfolka, ordentlige piper og lakrispiper, Kriminalmagasinet, Petterøes og Long Run.

 

Hvor ble det av juleutstillingene oppover Øra-gata som de hadde jobbet med til langt på natt, Märklin-toget som suste rundt på butikkgulvet, den nikkende nissen hos Skogrand, tale for dagen ved prost Rein, skredderne oppunder Brekka, lukta på venterommet til tannlege Rooth, dufta av nyskåret gran ved Lian-saga...?

Hvor ble det av det vesle postkontoret under Furberg-huset, den flotte amerikanske lastebilen til Eidsvoll, tømmerbilen til Bjørkli, gravemaskina til Kristoffer Olsen, halvainna-etasjen på billaget
 - som hadde gardiner ved vinduene?

Hvor er fiskekassen med "måidde" og trillevogna til Heim, Bøndenes Salgslag med melkepumpa som fylte spannene med helmelk(!) og hvor ble det av damene på sentralen, som sa "en periode"?
 
Hvor er lukta av blaute ullvotter som hang til tørk i klasserommet på gamle Sodin, Peder og Ovesen - som var så rettferdige? Hvor er klinkekulene og bussene fra Vinjefjorden - som var stappfulle av vakre jenter? Hvor ble det av gressbrannene vi fyrte opp om våren med forstørrelsesglass?  

I bakhodet svirrer Sødal-butikken på Lankan. Der hadde de "alt" -  nederste hylle bak disken var full av gele-topper i løs vekt med masse sukker på, bruspulver - som ble fortært "rå" med tungespissen, 5 og 10 øres karameller og saft-poser i forskjellige farger hvor man gnagde hull på hjørnet og sugde i vei! I påleggshylla stod Sunda, MorMonsen Appelsinmarmelade og Rødtopp - Rødtopp, dette vidunderpålegget som ga uante krefter!
Og dersom ikke alle varene fikk plass på sykkelstyret eller sparken, kjørte en grå Moskvitch-423 stasjonsvogn resten hjem til deg på ettermiddagen. Nesten gratis og levert med ett smil!!  
Det var tider det!

HEMNE - som egen kommune, opphørte å eksistere 31.desember 2019.
"Hemne var en kystkommune som lå i Trøndelag; kommunesenteret Kyrksæterøra er 56 km fra Orkanger, 103 km fra Trondheim og 105 km fra Kristiansund. Kommunen grenset i øst til Snillfjord og Orkdal, i sør til Rindal og Surnadal, og i vest til Aure og Halsa. Nord for Trondheimsleia ligger Hitra.

Prestegjeldet Hemne (inntil 1918 skrevet Hevne) ble opprettet som en kommune 1. januar 1838.  Annekssognet Vinje tilhørte Møre og Romsdal fylke, mens resten av prestegjeldet tilhørte Sør-Trøndelag fylke. Det skulle derfor i utgangspunktet ha blitt opprettet som en egen kommune, siden en kommune ikke kunne tilhøre to ulike fylker. Løsningen ble imidlertid at en isteden flyttet fylkesgrensen sørover til sin nåværende posisjon.

• 1/1 1911 ble Hemne delt i to og Heim ble etablert som egen kommune. Heim hadde da 1 533 innbyggere.

• 1/7 1924 ble Vinje (716 innb.) og Snillfjord skilt ut som egne kommuner.

• 1/1 1964 ble Vinje (576 innb.) og Hemne kommuner samt området Vestre Heim (711 innb.) i Heim kommune slått sammen til én kommune som fikk navnet Hemne kommune. Det østre delen av Heim, Austre Heim (724 innb.) ble slått sammen med Ytre Agdenes fra Agdenes kommune og Snillfjord kommune til den nye Snillfjord kommune.
Området Fossdalen i Rindal kommune, Møre og Romsdal fylke ble overført til Hemne 1. januar 2008."

• 31/12 2019 - Hemne kommune opphørte og inngikk i sammenslått løsning.

Kjente navn fra Hemne:

Ove Aunli, skiløper, Berit Aunli, skiløper, Erik Hoftun, fotballspiller, Vegard Forren, fotballspiller, Ardian Gashi, fotballspiller, Ingvald Tøndel, stortingsrepresentant (KrF) og ordfører, Ivar Moe, advokat og stortingsrepresentant, Ole Runar Gillebo vinner av Melodi Gran Prix jr. 2006, Pål André Helland, fotballspiller, Magnus Stamnestrø, fotballspiller, Maren Snekvik, fotballspiller"Fra Wikipedia