Her er Gudrun Bjørkøyli på vei hjem etter endt skoledag på Sodin. Elevene har laget sukkerbrød i dag som de fikk ta med seg hjem. Kanskje var hun innom samvirkelaget en snartur? Når du åpnet døra der - inn til Samvikelaget avd.17 - ble du møtt av duftende nybakte Sigdalsbrød, Finbrød, Te-kak, nykvernet Coop kokekaffe og Husmorbrød (Bare navnet Husmorbrød hadde vel ført til straffesak i dag!)

På 60-tallet var vi ute! Hver dag og hver kveld. Lekte ute, bygde hytter, lekte gjemsel, gikk på oppdagelsesferd, badet i Haugaelva i mai måned, skumle høstkvelder med epleslang og lommelykt. Noen hadde TV - én kanal i snøete svart-hvitt, levert av Erik Hansen og med antenna vendt mot Reinsfjellet. Vi visste ikke hvor Reinsfjellet eller Vassfjellet var hen, men ble svært andektig når vi prata om hva som var best! Ukas høydepunkt for oss små var Kosekroken på fredagskvelden, Falkeklubben med Rolf Riktor på lørdagskvelden og Eventyrstund med Berit Brænne om søndagen. 3 x 1/2 time pr. uke! De voksne hygget seg med bl.a Statsminister Einar Gerhardsen taler, "Nordisk debatt - Hvor står kommunismen?", "Fjernsynsteatret: Den stundesløse", "Bjørnson og skandinavismen", "Arnulf Øverland på besøk i studio", "Fjernsynsteatret: Per Aabel leser" eller "Kunden har alltid rett". Resten av tida var vi ungene ute! Klatret i trær, bygde hytter i trær og spikket med speiderkniven! Og vi overlevde som bare det!

Vi som har levd en stund, husker badet på Sanitetshuset, fryseboksene bak Lian-butikken, "Lavina" og Marit Dyrnes' karbonadesmørbrød med erterstuing (som absolutt ikke var Toro), Iskiosken til Fjelnseth (ved siden av fru Bakken) der det duftet SweatMint, Wienerbrød og kuleis! Lekehyllene på Skogrand-butikken - hvor de også hadde glansbilder, Toffin, Dr. Greves barnesepe, South State, plast-elg på teaksokkel, rutete herreskjorter, Yaxa go'lokt te kvinnfolka, Matchbox-biler, Tempo og Helgenen, ordentlige piper og lakrispiper. Vi hadde ikke pizza - men vi hadde Ingeborg fra Merkesneset som lagde verdens beste potetbaill, stekt flesk og rød sagosup!

Men, hvor ble det av juleutstillingene oppover Øra-gata som de hadde jobbet med til langt på natt? Märklin-toget som suste rundt på butikkgulvet, den nikkende nissen hos Skogrand, tale for dagen ved prost Rein, skredderne oppunder Brekka som satt oppe på bordet med beina i kors og la ut dressbuksa til julaften og lokta av nyankomne nelliker og svibler på blomsterbutikken...? Hvor ble det av barna med glatte beksømsko som rasa nedover brekka på rattkjelke, iskaill og med snørr oinner nasen? Lukta av skrekk og angst på venterommet til tannlege Lie, dufta av nyskåret gran fra Kjøyla hos Håkon ved Lian-saga?

Hvor ble det av det vesle postkontoret under Furberg-huset, den flotte amerikanske lastebilen til Eidsvoll, tømmerbilen til Bjørkli, gravemaskina til Kristoffer, halvainna-etasjen på billaget - som hadde gardiner ved vinduene? Hvem husker ikke Dracula og Ramona på harde trebenker på Strandheim søndag ettermiddag?

Hvor er fiskekassen med "måidde" og trillevogna til Heim, Bøndenes Salgslag med melkepumpa som fylte spannene med helmelk(!) og hvor ble det av damene på sentralen, som sa "en periode"? Da mor skulle ringe ei venninne på Lankan svarte sentralen "Nei, ho e it'j heim". Det var service det!
 
Hvor er lukta av blaute ullvotter som hang til tørk i klasserommet på Sodin og hvem glemmer vel Ovesen - respektert og elsket, men blodig rettferdig? Hvor er klinkekulene vi tapte og byttet og hvor er bussene fra Vinjefjorden - som var stappfulle av vakre jenter? Hvor ble det av gressbrannene vi fyrte opp om våren med forstørrelsesglass? Og hvem husker ikke vaktmesteren vår - Peder - godheten selv som ordna opp i alle situasjoner?  

I bakhodet svirrer Sødal-butikken på Lankan. Der hadde de "alt" -  nederste hylle bak disken var full av gele-topper i løs vekt med masse sukker på, bruspulver - som ble fortært "rå" med tungespissen, 5 og 10 øres karameller og saft-poser i forskjellige farger hvor man gnagde hull på hjørnet og sugde i vei! I påleggshylla stod Bokstavkjeks, Flikk-flakk, Hermetiske knakkpølser, Elite-prim, Banos og Sunda, Sigdalsbrød og Ankerstokk, MorMonsen Appelsinmarmelade og Rødtopp! Rødtopp, dette vidunderpålegget som ga uante krefter! På motsatt side av matbutikken ble det laget en gave/utstyrsbutikk som ble låst opp ved henvendelse til personalet. Der kunne mor finne et nytt kaffeservise eller en kasserolle betalt med prosentlapper
( Prosentlapper. Den gang ble kassakvitteringer ofte kalt prosentlapper. Dersom du tok vare på alle kvitteringene gjennom et helt år kunne du summere alt du hadde handlet for på den butikken. Så leverte du resultatet på butikken i januar og fikk 1 eller 2% som bonus - et beløp du kunne handle for i butikken.)
Og dersom ikke alle varene fikk plass på sykkelstyret eller sparken, kjørte en grå Moskvitch stasjonsvogn resten hjem til deg på ettermiddagen. Nesten gratis og levert med et smil!!
Det var tider det!

Slik var bilen som Sødal kjørte hjem varer med.

HEMNE - som egen kommune, opphørte å eksistere 31.desember 2019.
"Hemne var en kystkommune som lå i Trøndelag; kommunesenteret Kyrksæterøra er 56 km fra Orkanger, 103 km fra Trondheim og 105 km fra Kristiansund. Kommunen grenset i øst til Snillfjord og Orkdal, i sør til Rindal og Surnadal, og i vest til Aure og Halsa. Nord for Trondheimsleia ligger Hitra.

Prestegjeldet Hemne (inntil 1918 skrevet Hevne) ble opprettet som en kommune 1. januar 1838.  Annekssognet Vinje tilhørte Møre og Romsdal fylke, mens resten av prestegjeldet tilhørte Sør-Trøndelag fylke. Det skulle derfor i utgangspunktet ha blitt opprettet som en egen kommune, siden en kommune ikke kunne tilhøre to ulike fylker. Løsningen ble imidlertid at en isteden flyttet fylkesgrensen sørover til sin nåværende posisjon.

• 1/1 1911 ble Hemne delt i to og Heim ble etablert som egen kommune. Heim hadde da 1 533 innbyggere.

• 1/7 1924 ble Vinje (716 innb.) og Snillfjord skilt ut som egne kommuner.

• 1/1 1964 ble Vinje (576 innb.) og Hemne kommuner samt området Vestre Heim (711 innb.) i Heim kommune slått sammen til én kommune som fikk navnet Hemne kommune. Det østre delen av Heim, Austre Heim (724 innb.) ble slått sammen med Ytre Agdenes fra Agdenes kommune og Snillfjord kommune til den nye Snillfjord kommune.
Området Fossdalen i Rindal kommune, Møre og Romsdal fylke ble overført til Hemne 1. januar 2008."

• 31/12 2019 - Hemne kommune opphørte og inngikk i sammenslått løsning.

Kjente navn fra Hemne:

Ove Aunli, skiløper, Berit Aunli, skiløper, Erik Hoftun, fotballspiller, Vegard Forren, fotballspiller, Ardian Gashi, fotballspiller, Ingvald Tøndel, stortingsrepresentant (KrF) og ordfører, Ivar Moe, advokat og stortingsrepresentant, Ole Runar Gillebo vinner av Melodi Gran Prix jr. 2006, Pål André Helland, fotballspiller, Magnus Stamnestrø, fotballspiller, Maren Snekvik, fotballspiller".  (Fra Wikipedia)