Søvassli Turisthotell

Søvassli Turisthotell
Dato ca. 30 -tallet. Det har bodd folk på området Søvassli siden 1600-tallet. Leirstedet kom til først noen hundreår etter, og da som et turisthotell fra starten av. I 1931-32 ble det bygd et turisthotell her som ungdomssenteret står nå. Fløyen med den gamle peisestua er det som er igjen av dette turisthotellet.
Skofabrikant Ingar Dyrnes fra Kyrksæterøra kostet byggingen.
I 1942/43 ble turisthotellet okkupert av tyskerne og brukt av den tyske Vermacht som treningsleir for soldater som skulle til Øst-fronten. De bygde litt på den gamle matsalen og brukte tilbygget som stall for hestene sine. Tyskerne hadde øvelser av ulike slag i skogen og fjellet rundt omkring, og de hadde både biler og skikkelig utstyr. Likevel måtte minst en avdeling overnatte ute i snøstorm like ved Hundså bro, ca. 4 km fra hotellet.
I 1945 ble polske og tyske fanger holdt der av engelskmennene. Stedet ble etter hvert frigitt, og de som opprinnelig eide hotellet kunne ta opp igjen hotelldriften. Hotelldriften fortsatte frem til 1953, men det gikk såpass dårlig at eierne bestemte seg for å legge hotellet ut for salg. Trondheim Malerforening kjøpte da stedet for 150 000 kroner m/inventar og alle herligheter. De ønsket å bruke det som feriested for medlemmene sine, som også skulle ta seg av vedlikeholdet av bygningene. Men ettersom årene gikk ble Søvassli mindre og mindre brukt, og i 1969 ble det igjen utlyst for salg. Kjøpt i 1969 av NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) av Nordmøre og Trøndelag krets.
Det har siden vært eid av NLM og blir brukt til leirskole, konfirmantweekender, familiehelger, barne- og ungdomsleirer og mye mer. Det er bygget på og utvidet flere ganger, sist i 1999 ble det bygd nytt internat med total kapasitet på 88 sengeplasser. Deler av det gamle internatet ble tatt over av en gårdbruker og oppført på et nytt sted ikke så langt fra Søvassli.

( www.sovassli.no - NTNU Universitetsbibliotek)